I love Fatbiking

I love Fatbiking
Twitter: @TLeivoJokimaki Instagram: @TomiLeivoJokimaki Facebook: tomi.leivojokimaki

lauantai 23. huhtikuuta 2016

Maltillinen pelaajabudjetti tuo paljon töitä

Kolumni julkaistu Satakunnan Kansassa 22.4.2016

Kivikova kymmenen joukkueen Ykkönen on jälleen valmis alkamaan. FC Jazz sijoittui viime vuonna seitsemänneksi ja aloittaa nyt kolmannen kautensa Ykkösessä.

Ykkönen 2016 on kovempi kuin Ykkönen 2015. Nousijat KPV ja GrIFK ovat selkeästi laadukkaampia joukkueita kuin pudonneet MP ja VIFK. Syksyllä kolmen parhaan joukossa ovat FF Jaro, KTP ja AC Oulu.

Seuran edustusjoukkueen FC Jazzin pelaajabudjetti on maltillinen. Vain GrIFK:lla lienee pienempi, mutta pääkaupunkiseudun pelaajamassa takanaan. Pienellä pelaajabudjetilla on pakko ottaa näkemystä, tehdä paljon töitä, etsiä lukuisia vaihtoehtoja, olla luova ja luoda hyviä suhteita agentteihin.

Kakkosesta löytyy harvoin valmiita pelaajia Ykköseen. Yleisesti ottaen tasoero Ykkösen ja Kakkosen välillä on paikoitellen suuri. Mikäli Kakkosen 36 joukkuetta (ennen 40) jaettaisiin myös 10 joukkueen lohkoihin tason mukaan, saattaa Kakkosen pelaajalla olla jopa neljän sarjatason hyppäys Ykköseen. Usein Kakkosen pelaajien fysiikka ei myöskään riitä Ykköseen.

FC Jazzin puolustuslinja Jussi Välilän johdolla on laadukas Ykköseen, kun vielä Gabriel Wirz vaikuttaa laadukkaalta hankinnalta. Hyökkäyspeli lepää paljon uuden kapteenin, Samu-Petteri Mäkelän pelihuumorin ja vasemman jalan varassa. Nauha vasemmassa olkavarressa on nostanut SP:n uudelle tasolle. Mäkelä on ollut harjoitusotteluissa selkeästi FC Jazzin paras hyökkäävä pelaaja ja käytännössä kaikki FC Jazzin vaaralliset hyökkäykset kulkevat hänen kauttaan. Myös Juho Lehtonen haluaa pelata hyvän kauden.

FC Jazzin suurin pelillinen haaste on ollut pitkään keskikentän pallokontrolli. Palloa ei pystytä pitämään omalla joukkueella ja pitkiä hyökkäyksiä tulee liian vähän. Tämä aiheuttaa usein myös painetta omalle puolustuslinjalle. Espanjalainen Daniel Sanchez vaikuttaa hyvältä hankinnalta juuri tähän vaivaan. Kuten myös Leroy Maluka.

Menestyäkseen FC Jazzin avainpelaajien pitää pysyä terveenä. Joukkue olisi tarvinnut vielä muutaman hyökkäävän pelaajan lisää. Toki SJK-kortti voi tilannetta vielä muuttaa. John Allenin luoma tiukka pelikuri ei saa löystyä missään vaiheessa ja ratkaisijoita pitää löytyä laajalla rintamalla.

Ottaakseen seuraavan askeleen ja vakiinnuttaakseen paikkansa Ykkösen ylemmässä keskikastissa FC Jazzin pitää päästä kasvattamaan pelaajabudjettiaan. Veikkausliigaan nousemisesta edes puhuminen ei ole relevanttia ennen kuin pelaajabudjetti on kolminkertaistunut. Miten se tehdään, on seurajohdon pystyttävä ratkaisemaan yhdessä yhteistyökumppaneiden ja yleisön kanssa.

FC Jazz tavoittelee paikkaa viiden joukkoon. Se vaatii joukkueelta huippusuorituksen. Varmaa kuitenkin on, että John Allen repii materiaalista tänäkin vuonna irti kaiken mahdollisen.

Ei kommentteja: